Австралия и Океания

Държавата Австралия е шестата по големина в света и единствената, която заема цял континент. Разположена е изцяло в южното полукълбо и през нея минава Южната тропическа окръжност (Тропика на Козирога). Населението е 26 млн. души (2022 г.) като столица е град Канбера, но най-голям е Сидни (4,5 млн. население). Интересното е, че Австралия няма официален език, но английския е толкова широко разпространен, че на практика се приема за национален. Всъщност австралийския английски се различава от британския по допълнителния речников фонд и някои правописни и граматически разминавания. Австралия няма и официална религия, но християнството е най-широко разпространено, а групата на нерелигиозните е най-бързо разрастващата се в света.

Интересни факти за Австралия:

  • Австралийските Алпи имат повече сняг от Швейцарските. Те са рай за любителите на зимни спортове. Снегът обикновено пада между юни и септември.
  • 90% от автралийците живеят по крайбрежието.
  • Остров Тасмания има най-чистия въздух в света, толкова чист, колкото и въздуха в Антарктика.
  • Големият бариерен риф е най-голямата екосистема в света. Той е гордостта на Австралия и може да бъде видян дори от космоса.
  • Австралия има над 60 отделни района за производство на вино.
  • Остров Фрейзър е най-големия пясъчен остров в света.
  • 80% от животните на континента са ендемични (уникални) за Австралия.
  • 2,5 км от скалата Улуру е разположена под земята. Това е един от няколкото обекта в света, които са приети двойно в списъка на Юнеско – като културна и като природна забележителност.

В нашите програми обикновено говорим за Австралия, обръщайки внимание на големия географски регион Океания. Това е най-отдалечената от Европа част на света и пътуването до там винаги е предизивкателство за всеки запален пътешественик.

Океания обединява множество островни държави в Тихия океан. Спорно е какви са точните граници на този регион, но обикновено в него се включва Австралия заедно с Нова Зеландия и Нова Гвинея, както и почти целия Малайски архипелаг. Тихоокеанските острови на Океания се делят на три големи групи – Меланезия, Микронезия и Полинезия. Като изключим големите острови и континента Австралия, повечето останали  са атоли.

Географския регион Океания включва 14 независими държави: Австралия, Микронезия, Фиджи, Карибати, Маршалови острови, Науру, Нова Зеландия, Палау, Папуа Нова Гвинея, Самоа, Соломонови острови, Тонга, Тувалу и Вануату.