Австралия

Австралия или Австралийски Съюз се намира в южното полукълбо и е единствената държава в света, която заема цял континент с площ от над 7 млн. кв. км. Тя е шеста по големина в света и освен едноименния континент, включва остров Тасмания, както и множество малки острови в Индийския и Тихия океан. Австралия граничи с Нова Зеландия на югоизток, с Индонезия, Папуа Нова Гвинея и Източен Тимор на север, както и Соломоновите острови, Вануату и Нова Каледония на североизток, а на юг от нея е само Антарктида.

Понастоящем Австралия е една от най-развитите държави в света в икономическо отношение. Нейните жители могат да се похвалят с  високо качество на живот, здравеопазване, образование, и висока продължителност на живота.

Не само това, обаче, отличава континента-държава. В Австралия има уникални животински видове, които не могат да се видят никъде другаде по света – коала, кенгуру, куче динго и др. Към Австралия принадлежи Големия бариерен риф (най-голямата в света система от коралови рифове, които заемат площ от над 300 хил. кв. км). На територията на страната се срещат различни климатични пояси и природни ландшафти: центърът на континента е зает от пустини, тропически влажни гори се намират в североизточната част, а югоизточната е планинска.

Австралия е дом на едно от най-великите архитектурни чудеса в света – Операта в Сидни. Тук се намира огромният червен монолит Улуру – приет за част от Световното природно наследство на ЮНЕСКО. Страната е уникален притегателен център за любителите на животни, някои от които опасни, други мили и любвеобилни. Тук можете да посетите различни природни паркове, за да видите специфичните животни на континента в естествената им среда.

Предимства

Богата природа и много
ендемични видове

Разнообразен климат, който позволява посещение на страната през цялата година

Множество туристически атракции

Топ 3 места за посещение

Операта в Сидни

Големия бариерен риф

Улуру (Айърс рок)

Климат

Кога е най-добре да се посети

Австралия разполага с разнообразен климат в различните й части, което обуславя възможността за целогодишно посещение на страната. Разбира се, хубаво е да се съобразим с различните особености на времето, в което сме избрали да я посетим.

Ето и малко повече за различните сезони:

 

  • Австралийско лято:

Периодът от декември до февруари, когато температурите в различните части варират между 15 и 35 градуса. Времето е горещо, сравнително сухо и е най-високият сезон за посещение на страната. Подходящ е за посещение на природни паркове и наблюдение на животни, това е времето на международните турнири по тенис, празненствата за посрещане на Нова Година, както и перфектното време за плаж и гмуркане.

 

  • Австралийска есен:

Между месеците март и май, това е времето, когато температурите са по-поносими (10-18 градуса), падат малко валежи, но сутрините и вечерите са за връхна дреха, защото са доста хладни. Перфектно е за обикаляне на градовете по крайбрежието, за посещение на природните паркове с красиви гледки, за практикуване на водни спортове и най-вече, за вътрешността на страната – Улуру, където спокойно можете да правите преходи, да се радвате на кристално небе през деня и пълно със звезди през нощта, докато местните аборигени ви разказват митичните истории за своя народ.

 

  • Австралийска зима:

Ако планирате да посетите Австралия между юни и август, не мислете, че зимата не е подходяща за пътуване до тук. Температурите са доста приятни и варират между 10 и 16 градуса в различните части на страната. Това е и чудесно време за каране на ски в Австралийските Алпи, а защо не и гмуркане в Големия бариерен риф, чиито води не се изстудяват никога толкова много. Единствено, не забавяйте да вземете топли дрехи, защото през нощта може да стане дори мразовито.

 

  • Австралийска пролет:

Най-хубавият сезон, като навсякъде по света, е пъстрата и топла пролет, или това е времето от септември до ноември. Температурите се покачват от 12 до 20 градуса и е изключително подходящо за разходки сред природата, за гмуркане, каране на сърф, каяк или просто за наблюдение на прекрасните цветове на цъфналите дървета в столицата Камбера, Сидни или Мелбърн. Не забравяйте, обаче, че и много други като вас са се запътили към Австралия в този сезон и често парковете, и градовете са пълни с тълпи туристи.

Пътеводител

Австралия се намира в южното полукълбо, заема целия едноименен континент и включва остров Тасмания, както и множество малки острови в Индийския и Тихия океан. Съседна на страната е Нова Зеландия на югоизток, на север е Индонезия, Папуа Нова Гвения и Източен Тимор, наблизо са и островните групи Соломоновите острови, Вануату и Нова Каледония, които се падат на североизток. На юг от нея остава ледената земя Антарктида.

Поради отдалечеността си от България, пътешестващите в Австралия предприемат дълги пътувания освен в самата нея, а и до съседни островни държави. Ние също ви препоръчваме, отивайки на другия край на света, да разнообразите престоя си с няколко дни в съседна Нова Зеландия, а защо не седмица на плаж във Фиджи, островите Кук или Френска Полинезия

За влизане в Австралия е необходима виза за български граждани.

Не се изисква ваксинация за влизане в страната.

Във връзка с ковид-19, са премахнати всички ограничения, освен ако не влизате от Китай (към 09.01.2023 г.).

Какви пари да си носим?

Официалната валута е австралийски долар. 1 евро е приблизително 1,54 долара, а 1 щатски долар се равнява на 1,44 австралийски долара (към 12.02.2023 г.).

Носете си евро или долари. На място може да обменяте в местна валута, без такси в местните банки и чейндж бюра.

Плаща ли се с карта?

Приемат се плащания с дебитни и кредитни карти в хотели, магазини, ресторанти.

Колко струва вечеря навън?

Опции за хранене има много, особено в градовете. В Сидни и Мелбърн вечеря може да струва от 20 долара на човек нагоре в зависимост от избрания ресторант. Има и опции за бързо хранене или пазаруване в местни магазини, особено ако сте отседнали в апарт хотел, където имате всички удобства да се храните. Имайте предвид, че в по-малките градове като Кернс, храненето може да бъде доста по-изгодно, но на туристически места като природни паркове и други забележителности, дори минералната вода е надценена.

Ако посетите централната част на страната (Улуру) и останете в някой от хотелите там, освен комплекса, който се намира по средата на нищото, няма къде да се храните. Там, обаче, е възможно да се запишете на някоя от вечерите или закуска на изгрев слънце в полите на Улуру, и тогава имате включен брънч, мезета, или дори барбекю вечеря, канапета, сладки и др., и то с прекрасна гледка.

Напрежението е 230 V, а накрайниците са като тези в целия тихоокеански басейн и Аржентина – тип I.

Интернетът е безплатен и с добра връзка в хотелите.

Ако излезете извън хотела, на повечето забележителности и други обществени места, може да ползвате безплатен интернет, но на плажовете или в природните паркове няма такъв.

Ако ви трябва извън хотелите или градовете, имайте предвид, че тарифите на нашите мобилни оператори са доста високи. Може да си купите местна предплатена сим карта, която е валидна за 28 дни от местен мобилен оператор. Пакетите започват от 30 австралийски долара и включват поне 35-40 GВ.

При влизане в страната не е разрешено да носите храна от животински или растителен произход с вас (дори да са ви дали ябълка в самолета по време на полета и вие не сте я изяли, ще ви я вземат на летището).

Внимание за пушачите – не е разрешено да се пуши до входове и изходи на ресторанти и заведения, както и жилищни сгради, на по-малко от 3 м. Внимавайте и къде изхвърляте фасовете си, защото може да ви глобят, ако случайно паднат на улицата или извън обособените за това места. Причината е, че много от пожарите, особено през сухия сезон, са причинени точно от изхвърлени на неподходящо място фасове.

Не пренебрегвайте предупредителните знаци. Например, ако сте на плаж и искате да влезете във водата, но видите знак, че днес е забелязана акула в района на плажа, не влизайте за нищо на света във водата.

Не забравяйте да се мажете със слънцезащитен крем, когато излизате в града или сред природата. В Австралия изгарянията може да са доста силни, заради близостта до озоновата дупка, простираща се над Антарктида.

Не хранете дивите животни в природните паркове и никога не се опитвайте да вдигнете на ръце кенгуру.

Безопасно ли е да излизаме навън сами?

Страната е безопасна за разходки и разглеждане. Когато сте на туристическо място, обаче, бъдете внимателни за личните си вещи и пари, както навсякъде по света.

Безопасно ли е за деца?

Напълно безопасно е да пътувате с деца в Австралия. Страната предоставя разнообразни възможности за чудесно прекарване на времето с деца – има множество аквариуми, зоологически градини и други атракции за малките пътешественици. Не на последно място, повечето хотели предоставят възможност за настаняване в апартаменти и фамилни стаи на изгодни цени.

Къде е най-добре да се разхождам? Да пазарувам? Да се храня?

Може да се разхождате навсякъде, като избягвайте предградията на големите градове, особено в късните часове на денонощието. В централните части, където са и повечето хотели и места за настаняване, е напълно безопасно да разглеждате, пазарувате и да са разхождате по всяко време.

Най-голямо разнообразие на стоки има в големите градове. В Сидни и Мелбърн има магазини, молове, пазарски улици и изобилие от ресторанти и заведения за хранене.

Не забравяйте, че докато се разхождате в някой от природните паркове и посещавате местните аборигентски селища (например в Куранда), също може да закупите интересни ръчно изработени сувенири и подаръци.