Азия

Най-големият и най-населеният континент на нашата красива планета Земя. Заемащ 30% от цялата суша, той е дом на над 4 милиарда души, което е 60% от населението на планетата.

Суецкият канал условно отделя Азия от Африка, а границата с континента Европа минава по планината Урал, река Емба, Каспийско море, Кавказ, Черно море, Босфора, Мраморно море, протока Дарданели и Егейско море.

В нашите програми Азия заема много важно място с огромното си разнообразие от култури, богата природа, исторически забележителности и велики цивилизации.

Като най-голям, континентът се дели условно на няколко основни региони: Средна Азия, Източна Азия, Северна Азия, Югоизточна Азия, Южна Азия, Югозападна Азия. Общо около 60 държави са разположени в тази част на света като сред тях е Китай с най-многобройното си население, Индонезия е най-голямата островна държава и най-голямата мюсулманска в Света. Ето и няколко любопитни факти за континента:

  • Най-голяма държава: Русия
  • Най-малка държава: Малдиви
  • Най-висока точка: връх Еверест – 8848 m (Китай/Непал)
  • Най-ниска точка: депресията на Мъртво море – 420 m под м.р. (Израел)
  • Най-дълга река: Яндзъ – 6380 km (Китай)
  • Най-голямо езеро: Каспийско море – 378 400 km2
  • Най-големи валежи (средно годишно): Подножието на Хималаите (Черапунджи) – 11 430 mm (12 m)

В Азия се говорят стотици езици като само в Индонезия има над 600 езика, а в Индия над 800. От най-разпространените 30 езика в света, 23 се говорят в Азия.

Любопитното относно религиите е, че всички основни религии на нашата планета са тръгнали от Азия, като тук се намират единствените държаваи, в които ислямът или християнството не са една от официалните религии.

Азия е благодатна дестинация за всички пътешественици – тук можем да открием всичко: от почивки на райски плажове, през културен туризъм, планински и екстремни преходи, невероятни градове, китни селца, уникални племена и общности… Всяко мечтано приключение може да се превърне в действително преживяване в Азия!