Виетнам

Виетнам е държава в Югоизточна Азия с територия 331 688 кв.км (около 3 пъти по-голяма от България). Населението е 96 млн. души и това я нарежда на 13-то място в света. Граничи с Китай, Лаос и Камбоджа по суша.

Географията на Виетнам е много интересна – разположена е в източния край на полуостров Индокитай като бреговата ивица на държавата е 3260 км. Това, разбира се обуславя и съществения дял на морския туризъм в икономиката. Най-условно Виетнам се дели на 3 части – северна, централна и южна. В Северен Виетнам, до границата с Китай, се намира живописния район Сапа, където живеят интересни племена, занимаващи се предимно със земеделие и по-конкретно отглеждане на ориз. На изток от столицата Ханой се намира и популярната туристическа дестинация – залива Халонг.

Централен Виетнам е характерен с великолепните си морски курорти, както и с зебележителните исторически места.

Южен Виетнам е с център град Хо Ши Мин или както е по-известен от миналото – Сайгон. Голяма част от историята на държавата е свързана със Сайгон, делтата на река Меконг и историческите и религиозни паметници в района. Тази част има и осезаемо колониално наследство от годините, в които Виетнам е бил френска колония.

Предимства

Богата природа

Чиста и здравословна местна кухня

Множество различни туристически атракции

Топ 3 места за посещение

Ханой

Дананг

Хо Ши Мин (Сайгон)

Климат

Кога е най-добре да се посети

Климатът е тропичен и се определя от мусоните. Сухия сезон е от ноември до април. Граничните месеци също са подходящи за посещение. Не се препоръчва да се пътува по времето на дъждовния сезон, който е от юни до средата на септември. Разбира се, климатът на планетата е твърде непредсказуем, така че това разделение е възможно да не бъде съвсем точно.

Пътеводител

Югоизточна Азия.

  • комбинира се удобно с Лаос
  • комбинира се удобно с Камбоджа

За български граждани има нужда от виза за влизане във Виетнам.
Туроператорът обикновено съдейства за получаването на такава.

Какви пари да си носим?

Местната валута е виетнамски донги. За обмяна могат да се носят долари и евро, като доларите са предпочитани и се обменят на по-добър курс.

Плаща ли се с карта?

Плаща се с карта в големите магазини, молове, ресторанти. Както в повечето държави от Югоизточна Азия, плащане с карта на улични сергии и пазари не е възможно.

Колко струва вечеря навън?

Във Виетнам храната е много вкусна и здравословна. В зависимост от категорията на ресторанта можете да вечеряте дори за 10 долара на човек. Разбира се, висока категория ресторант може да струва значително повече.

Електрическите стандарти във Виетнам са 3 – тип А, тип C, тип F. Тип А е като в САЩ и Япония. Тип С е като във Франция (и България). Тип F е малко по-специфичен. Добре е да се носят адаптори.

Почти навсякъде в хотелите и заведенията има безплатен WIFI. Удобно е да се купи местна SIM карта с интернет за около 5-10 долара, с която ще имате свързаност навсякъде.

Въпреки, че Виетнам е държава с отлично развит туризъм и дружелюбно отношение към гостите, има някои правила, които е добре да съблюдаваме. Забранено е да се снимат обекти, свързани с държавната сигурност като военни поделения, полицейски управления, летище, гари, строежи и т.н. Добре е да се пита преди да се снима.

Във виетнам са забранени хазарта, проституцията и порнографията.

Разпространението и употребата на наркотици също са абсолютно забранени.

Безопасно ли е да се излиза навън сам/а?

Както всяка будистка държава, Виетнам е напълно безопасна за нас, туристите. Въпреки това, не бива да забравяме, че джебчии и агресивни хора могат да дойдат отвън и случайно да попаднем на тях. Да, безопасно е да се разхождаме навън и все пак е добре да съблюдаваме стандартни правила за лична сигурност.

Безопасно ли е за деца?

Страната е подходяща за семейни пътувания.

Къде е най-добре да се разхождам? Да пазарувам? Да се храня?

Най-удобните и интересни места за разходки и пазаруване са центровете на градовете, където са съсредоточени повечето забележителности и магазини. Храненето в местни ресторанти е удачно. Любителите на улична храна е по-добре да избират топлинно обработени ястия. Препоръчваме да опитате плодовете и типичните виетнамски специалитети, които са изключително вкусни. За пиене използвайте бутилирана вода, купена от магазин.