Индонезия

Република Индонезия е държава в Югоизточна Азия и Океания, разположена на Малайския архипелаг между Индийския и Тихия океан. Съставена е от 17 508 острова и 34 провинции. С население от 270 млн. души, Индонезия се нарежда на четвърто място в света по население и е най-голямата мюсюлманска държава в света. Индонезия е президентска република, с избирани от народа президент и правителство. Столицата ѝ е Джакарта. Има сухоземни граници само с Малайзия, Папуа Нова Гвинея и Източен Тимор, въпреки голямата си територия от 1 904 570 кв. км (на 14-то място в света).

Индонезия е невероятен екзотичен свят, на територията на който има 128 действащи вулкана, повече от където и да било по света. Вулканът Кракатау, изригнал през 1883 г. е причинил една от най-големите катастрофи в човешката история.

Индонезия има множество гъсти екваториални гори, разположени около екватора. Това, както и фактът, че е разположена в 2 биогеографски ареала – азиатски и австралийско-папуаски, я нарежда на второ място по биоразнообразие на нашата планета. Много от растенията и животните из горите на Индонезия все още не са известни на науката. Индонезия държи световния рекорд по брой на видовете орхидеи – 270 рода с над 10 500 вида. Рекорд държи и по брой на хищните растения. Огромно е и разнообразието на животинския свят – суматренски и явански тигри, носорози, слонове, леопарди, орангутани, гибони, диви биволи, както и над 2300 вида птици. От влечугите забележителни са най-големия гущер в света – комодския варан (до 4 м), както и соленоводният крокодил, също най-големият (досига до 7 м).

Предимства

Изключително биоразнообразие
на растения и животни

Множество местни култури
и традиции

Разнообразни природни
и исторически атракции

Топ 3 места за посещение

Остров Бали

Остров Флорес
и Национален парк „Комодо“

Национален парк
Бромо-Тенгер-Семеру

Климат

Кога е най-добре да се посети

Климатът в Индонезия е тропичен със сух и дъждовен сезони. В наши дни е много трудно да се опредедли кога точно ще уцелим хубаво време за нашето пътешествие поради влиянието на много климатични аномалии. За висок сезон се считат юли и август, когато са европейските месеци за почивки, както и седмиците около Коледа и Нова Година. В този период, разбира се, ще се сблъскате с тълпи от туристи и високи цени. Ако това не ви притеснява, ще се радвате на хубаво време и прекрасна ваканция. Нашите препоръки са за месеците, които не са висок сезон, но и не са много дъждовни – от март до юни и септември до октомври.

 • Януари – мокро и влажно, с изключение на далечния изток на Индонезия.
 • Февруари – тих и влажен на повечето острови.
 • Март – значително по-сухо време и чудесно за остров Бали.
 • Април – синьото небе и туристите се завръщат.
 • Май – сух сезон и отлично време за посещение. Идеални условия за наблюдение на орангутани на Суматра и Калимантан.
 • Юни – великолепно време и не много тълпи от туристи. Може би най-добрият месец за посещение на големите острови.
 • Юли – пик сезон и не случайно. Времето е великолепно.
 • Август – висок сезон с най-високите цени и пълни хотели.
 • Септември – края на високия сезон, по-спокойно, но все още отлични условия за сърф и активна почивка.
 • Октомври – времето започва да става променливо, но все още е един отличен месец за посещение без да се сблъскваме с тълпи от туристи.
 • Ноември – времето през този месец е лотария. Обикновено има доста валежи, но те не са целодневни. Месец за ценители на спокойствието.
 • Декември – началото на същинския дъждовен сезон със слабо посещение чак до началото на Коледните и Новогодишни празници.

Пътеводител

Югоизточна Азия и Океания.

 • комбинира се удобно със Сингапур;
 • комбинация с Малайзия;
 • комбинация с Филипини.

За български граждани няма нужда от виза за влизане в Индонезия.

Към момента за влизане в Индонезия всички туристи над 18 годишна възраст трябва да представят валиден сертификат за ваксинация срещу Covid-19.

Какви пари да си носим?

Местната валута е индонезийска рупия. За обмяна могат да се носят нови емисии долари и евро.

Плаща ли се с карта?

Плаща се с карта в големите магазини, молове, ресторанти. Както в повечето държави в Азия, плащане с карта на улични сергии и пазари не е възможно и тъй като често пътуваме извън големите населени места е добре да поддържаме достатъчно количество пари в брой, включително и дребни банкноти за бакшиши.

Колко струва вечеря навън?

В Индонезия храната е много вкусна и в зависимост от категорията на ресторанта можете да вечеряте дори за 10 долара на човек. Разбира се, висока категория ресторант може да струва значително повече.

Електрическият стандарт в Индонезия е европейски тип C и F.

Почти навсякъде в хотелите и заведенията има безплатен WIFI. Удобно е да се купи местна SIM карта с интернет за около 7-10 долара, с която ще имате свързаност навсякъде.

Страната има непримирима политика срещу вноса и употребата на наркотици – това е тежко престъпление, което се наказва със смърт.

В Индонезия има голяма толерантност към различните вероизповедания, но шегите с расова, религиозна и етническа принадлежност могат да имат сериозни последствия.

Не пийте вода от чешмата. Спазвайте лична хигиена.

Безопасно ли е да се излиза навън сам/а?

Като цяло Индонезия е спокойна страна с много гостоприемно население, но както навсякъде в Азия, тук има много приходящи джебчии, от които трябва да се пазим. Не е напълно избледнял и спомена за терористичните атаки на остров Бали, но като цяло правителството е взело крути мерки срещу радикалния ислям и към момента няма проблеми с тероризма.

Безопасно ли е за деца?

Страната е подходяща за семейни пътувания.

Къде е най-добре да се разхождам? Да пазарувам? Да се храня?

Най-удобните и интересни места за разходки и пазаруване са местните пазари. В големите градове има и молове с луксозни магазини, продаващи стоки на много добри цени според нашите критерии. Храненето в местни ресторанти е удачно. Любителите на улична храна е по-добре да избират топлинно обработени ястия. Препоръчваме да опитате плодовете в Индонезия, които са изключително вкусни. За пиене използвайте бутилирана вода, купена от магазин.