Колумбия

Колумбия е държава в Южна Америка с територия около 10 пъти по-голяма от България и население 49 млн. души. Географията й е много разнообразна като включва карибско и тихоокеанско крайбрежие, високи планини, обширни равнини и гъсти джунгли.

Доскоро считана за една от най-опасните държави в света, днес Колумбия е изключително гостоприемна към всички туристи с прекрасната си природа, сърдечни местни жители и вкусна местна храна, която се различава за всеки от големите региони.

Предимства

Богата природа

Разнообразие на местната кухня

Множество различни туристически атракции

Топ 3 места за посещение

Карибското крайбрежие

Региона на град Меделин

Района на кафето – Перейра и Армения

Климат

Кога е най-добре да се посети

Може да се посети по всяко време като е добре да се отчете, че през октомври и ноември има по-голяма вероятност от дъждове.

Пътеводител

Северната част на Южна Америка.

  • комбинира се удобно с Еквадор и Галапагос
  • комбинация с Перу
  • комбинация с Панама и/или Коста Рика

За български граждани няма нужда от виза за влизане в Колумбия.

Няма задължителни ваксинации. В случай, че се посещава джунглата е препоръчително да се направи ваксина срещу Жълта треска.

Какви пари да си носим?

Местната валута е колумбийско песо. За обмяна могат да се носят долари и евро, като доларите са предпочитани и се обменят на по-добър курс.

Плаща ли се с карта?

Плаща се с карта в големите магазини, молове, ресторанти. Както в повечето държави от Латинска Америка, плащане с карта на улични сергии и пазари не е възможно.

Колко струва вечеря навън?

В Колумбия храната е много вкусна и в зависимост от категорията на ресторанта можете да вечеряте дори за 10 долара на човек. Разбира се, висока категория ресторант може да струва значително повече.

Електрическия стандарт в Колумбия е американски тип А и B.

Почти навсякъде в хотелите и заведенията има безплатен WIFI. Удобно е да се купи местна SIM карта с интернет за около 10-15 долара, с която ще имате свързаност навсякъде.

Страната има непримирима политика срещу наркотрафика. Не си мислете, че в Колумбия наркотиците са широкодостъпни и не се опитвайте да се забърквате с улични търговци.

Безопасно ли е да се излиза навън сам/а?

Колумбия през последните 10 години се превърна в сигурна за туристите държава, с изключение на накои райони към границата с Венецуела. В повечето градове можете спокойно да се разхождате по улиците. След залез слънце е възможно да станете жертва на джебчии, както навсякъде в Латинска Америка.

Безопасно ли е за деца?

Страната е подходяща за семейни пътувания.

Къде е най-добре да се разхождам? Да пазарувам? Да се храня?

Най-удобните и интересни места за разходки и пазаруване са центровете на градовете, където са съсредоточени повечето забележителности и магазини. Храненето в местни ресторанти е удачно. Любителите на улична храна е по-добре да избират топлинно обработени ястия. Препоръчваме да опитате плодовете в Колумбия, които са изключително вкусни. За пиене използвайте бутилирана вода, купена от магазин.