Лаос

Лаоска народнодемократична република се намира в Югоизточна Азия и има граници с Китай, Мианмар, Камбоджа, Виетнам и Тайланд. Като територия е малко повече от 2 пъти по-голяма от България (236 800 кв.км), а населението е малко над 7 млн. души. Най-голям град и столица е Виентян с население малко над половин млн. души.

Югозападната част на страната се намира в долината на р. Меконг, а на североизток по границата с Виетнам се намират Анамските планини. Около 75% от територията е заета от гъсти тропически гори с изключително разнообразна растителност – много видове орхидеи, бамбук, палми, огромни дървета и много важното заради дървесината си тиково дърво. Животинският свят също е много разнообразен – различни видове птици, влечуги, маймуни, слонове, носорози, леопарди, тигри, мечки, крокодили, птици-носорози, папагали и много други. Това, че страната е слабо населена с неразвита промишленост е запазило природата девствена с богато биоразнообразие и стабилни популации.

Селското стопанство е водещ отрасъл като се отглеждат предимно ориз, кафе, тютюн, памук, царевица, медицински мак (опиум), ценни дървета и животновъдство.

Лаос е интересна за посещение точно поради запазената си природа, биоразнообразието и запазените етнически общности и местни обичаи.

Предимства

Богато и запазено
биоразнообразие

Множество местни
етноси и традиции

Вкусна и здравословна
местна кухня

Топ 3 места за посещение

Луанг Прабанг

Река Меконг

Водопадът Куанг Си

Климат

Кога е най-добре да се посети

Лаос има типичен тропически мусонен климат с дъждовен и сух сезон. За нас най-голям интерес представлява сухия сезон от ноември до април. Дъждовния продължава от май до октомври. Температурите могат да варират, но като цяло в края на сухия сезон (март-април) и началото на дъждовния (май-юни) се отличават с най-високи стойности. През сухия сезон температурите са от 16-21 градуса от декември до февруари и достигат до над 32 през март и април. През дъждовния са около 27 градуса. Най-силни са дъждовете през август и септември и това са месеците, в които не препоръчваме посещение в Лаос.
Най-добрия период за посещение е от ноември до февруари като изключваме Коледните и Новогодишни празници като период със значително по-високи цени и пренаситеност с туристи. Атрактивни са преходните периоди между сухия и дъждовния период, когато можем да уцелим страхотно време и да платим по-малко за пребиваването си като в същото време да се насладим на спокойствието от по-малкото туристи на място.

Пътеводител

Югоизточна Азия.

  • комбинира се удобно с Виетнам;
  • комбинира се удобно с Камбоджа;
  • комбинация с Тайланд.

За български граждани има нужда от виза за влизане в Лаос, която може да се вземе при пристигане. Цената е около 40 долара и се плаща в долари. Нужна е снимка 4х6 см, име и телефон на мястото за настаняване.

Към момента за влизане в Лаос няма задължителни медицински или санитарни изисквания.

Какви пари да си носим?

Местната валута е лаоски кип. Въпреки, че има местна валута, в Лаос охотно се приемат разплащания в щатски долари, така че е добре да си носим долари в брой, вкл. и по-малки деноминации банкноти. В малките селища все пак се плаща в местна валута, но като сменяте пари е добре да си запазите бележките от бюрото, за да можете на излизане от страната да обърнете останалите кип обратно в долари.

Плаща ли се с карта?

Плащането с карта е възможно само в по-висока категория хотели и определени големи магазини. Не разчитайте да плащате с банкови карти навътре в страната или в обикновени магазини и пазари. Носете достатъчно пари в брой.

Колко струва вечеря навън?

В Лаос храната е изключително евтина. На улицата можете да си купите порция ядене за под 1 долар, а в ресторант основно ястие е межд 2 и 4 долара. Половин литър бира струва между 30 и 90 цента. Кухнята е вкусна, а ястия, които често възприемаме като тайландски, всъщност произлизат от Лаос.

Електрическият стандарт в Лаос е тип A, B (САЩ, Япония), C, E (Европа) и F (Европа, шуко).

Почти навсякъде в хотелите има WIFI. Удобно е да се купи местна SIM карта с интернет, за да имаме постоянна свързаност.

1. Културата в Лаос е консервативна и не се приема като уважително носенето на прекалено къси поли или панталони, както и потници на публични места.

2. Зачитайте личното пространство на местните хора и не ги снимайте без да попитате дали са съгласни и по-специално децата. Ако ви разрешат да ги снимате им покажете снимката след това. Местните хора като цяло са любезни и кооперативни, но трябва да им покажем, че ги уважаваме и зачитаме. Снимането на летище или военни обекти е строго забранено.

3. Пазете околната среда и културните паметници. Като се разхождате стойте на пътеките и не се опитвайте да се катерите по паметници на културата.

4. В Лаос има смъртно наказание за тежки престъпления, свързани с наркотици.

5. Наказуемо е чужденец да има сексуални отношения с лаоски граждани.

Безопасно ли е да се излиза навън сам/а?

Лаос е държава с почти нулево ниво на престъпност, но в по-оживените туристически обекти е възможно да има приходящи джебчии, така че – пазете си личните вещи и не оставяйте багажа си без надзор. Ако се движите извън големите градове е добре да имате репеленти срещу насекоми с DEET. Също така се препоръчва да използвате антибактериални гелове за ръце, за да се предпазите от здравословни усложнения. Хората са много дружелюбни и се радват на чужденците – Лаос е една чудесна страна за туризъм.

Безопасно ли е за деца?

Страната е подходяща за семейни пътувания. Местните се радват изключително много на нашите деца и това не бива да ви притеснява.

Къде е най-добре да се разхождам? Да пазарувам? Да се храня?

В Лаос можете да си изкарате чудесно навсякъде и където и да отидете ще срещнете интересни хора, култура, храна и несравними гледки и забележителности. На пропускайте да се разходите по брега на река Меконг във Виентян или по пазарите в Луанг Прабанг. Посетете местни села и се запознайте с местните хора и техния начин на живот. Опитайте разнообразната храна и се наслаждавайте на престоя си в тази великолепна страна.