Султанат Оман

Султанат Оман е държава в Югозападна Азия, разположена на югоизточния бряг на Арабския полуостров. На северозапад граничи с Обединените арабски емирства, на запад със Саудитска Арабия и на югозапад с Йемен, както и с Арабско море на юг и изток и с Оманския залив на север. С площ 309 500 кв. км Оман е почти 3 пъти по-голям от България. Най-голям град и столица е Мускат, а населението е около 2,6 млн. души.

Топ предложения

Предимства

Богата и разнообразна природа

Културно и историческо минало

Множество различни туристически атракции

Топ 3 места за посещение

Мускат

Низва

Салала

Климат

Кога е най-добре да се посети

Климатът на Оман е тропичен, в по-голямата си част пустинен. Средната януарска температура е 18-25°С, а средната юлска 30-35°С (максимална 45-50°С). Високият сезон за пътуване в Оман е от октомври до март. Тогава температурите са от 15 до 30 градуса.

Пътеводител

Югозападна Азия – в източната и югоизточната части на Арабския полуостров.

– комбинира се удобно с Бахрейн;
– комбинация със Саудитска Арабия;
– с Дубай и други арабски държави.

Да, българските граждани имат нужда от виза за посещение на Султанат Оман като такава може да се получи на летището при пристигане срещу 20 омански риала.

Какви пари да си носим?

Местната валута е омански риал (1 риал = около 2,59 щатски долара). За обмяна могат да се носят долари и евро.

Плаща ли се с карта?

Плаща се с карта в големите магазини, молове, ресторанти. Добре е да имаме и пари в брой, тъй като на пазарите и малките магазинчета може да ни се наложи да плащаме в брой.

Колко струва вечеря навън?

В Оман храната е много вкусна и в зависимост от категорията на ресторанта можете да вечеряте дори за 15 долара на човек. Разбира се, висока категория ресторант може да струва значително повече.

Електрическия стандарт в Оман е британски тип G.

Почти навсякъде в хотелите, търговските центрове и заведенията има безплатен WIFI. Удобно е да се купи местна SIM карта с 8GB интернет за около 13 долара, с която ще имате свързаност навсякъде.

В страната е стриктно забранена порнографията. Не флиртувайте с жените. Не употребявайте наркотици. Спазвайте етикета по отношение на облеклото. Уважавайте религията на местните хора и джамиите. И нещо съществено – не отказвайте гостоприемството на местните хора, те ще ви поканят от сърце да ви почерпят.

Безопасно ли е да се излиза навън сам/а?

Оман е една от най-безопасните и сигурни за туристите държави в света. Индексът на тероризъм в Оман е нула, т.е. не съществува такъв.

Безопасно ли е за деца?

Страната е подходяща за семейни пътувания.

Къде е най-добре да се разхождам? Да пазарувам? Да се храня?

Навсякъде е безопасно и приятно за разходки. В Оман има много и разнообразни планински пътеки, направени за туристи. За пазаруване обърнете внимание на пазара в Мутра, пазара в Низва и централната градска част на Мускат. Добри са Авеню мол и Гранд мол в Мускат.