Република Сейшели

Република Сейшели са островен архипелаг, разположен в Индийския океан, на около 1500 км на изток от Африка. Архипелагът се състои от 115 острова, от които трите най-големи са Махе, Пралин и Ла Диг. Най-близките съседни държави са Мавриций, Мадагаскар и Реюнион – на юг, а на изток са Малдивите. Населението на страната е малко под 100 000 души (през 2020 г.).

Страната е една от най-добре развитите в икономическо отношение държави в Африка, след остров Мавриций.

Островите се заселват за пръв път през XVI в. първо от френски, a след това и от британски жители. След два века войни и постоянно преминаване в ръцете ту на едната, ту на другата държава, Сейшелите за дълго време остават под британска опека. През 1976 г. са провъзгласени за самостоятелна Република Сейшели.

Влиянието и на двете държави се усеща изключително силно – местните хора говорят перфектно и двата езика – френски и английски, които заедно прерастват в третия официален език на страната – креолски (смесица от френски и английски думи).

В последните години страната привлича все повече туристи от света и от България с непокътнатата си природа, девствени гори, плажове, уникално съчетаниие на тропически климат, подходящ за целогодишно посещение, с множество ендемични видове, които не могат да се видят никъде другаде по света. Страната е дом на най-големия кокосов орех в света, достигащ до 40-50 см, 40 кг и с най-голямата семка в растителното кралство, която тежи до 17 кг – coco de mer или lodoicea.

Освен интересната флора, островите могат да се похвалят и с типична само за тях фауна. Тук може да видите малкото оцелели гигантски котенурки, които са защитен вид, както и множество птици, гущери и други земноводни, които не може да срещнете на друго място.

Мекият тропически климат, уникалната флора и фауна, изключително гостоприемното население и уникалния бутиков туристически продукт, са нещата, заради които островите са се превърнали в предпочитана дестинация.

Предимства

Уникална природа – растения и животни, които не се срещат никъде другаде

Мек тропически климат – островите са подходящи за целогодишно посещение

Неповторим туристически продукт – малки бутикови хотели или големи луксозни комплекси, индивидуално отношение към всеки турист и без тълпи туристи на плажа или в природните паркове

Топ 3 места за посещение

Остров Махе и столицата Виктория

Остров Пралин и природния парк Вайе дю Ме

Остров Ла Диг

Климат

Кога е най-добре да се посети

Сейшелите са целогодишна дестинация. Подхоящи са за почивка и обиколки целогодишно поради почти постоянната температура от около 25-26 градуса по целзии.

Най-общо страната се характеризира с два сезона – сух и влажен. Влажният започва в края на ноември и продължава до началото на месец март. Сухият, но и по-голещ сезон е, от март до октомври.

Въпреки че са по-търсени през есенно-зимния сезон, най-подходящото време за посещение на островите е нашето лято. Тогава, подобно на Малдивите, дъждовете са малко, температурите са по-ниски от при нас (около 26-27 градуса), по-малко хора ги посещават (не е пренаселено) и цените са по-поносими, тъй като сезонът се смята за нисък.

Пътеводител

Република Сейшели са островен архипелаг, разположен в Индийския океан, на около 1500 км на изток от Африка. Архипелагът се състои от 115 острова, от които трите най-големи са Махе, Пралин и Ла Диг. Най-близките съседни държави са Мавриций, Мадагаскар и Реюнион – на юг, а на изток са Малдивите.

Поради местоположението си Сейшелите могат да се комбинират с престой в Дубай, ОАЕ, Доха, Катар, или дори Кейптаун, Южна Африка. Когато си купите билети през Дубай или Доха, може спокойно на отиване или на връщане да направите 2 нощувки в Емирството или в Катар. И двете опции са напълно достатъчни за двудневен престой, особено ако сте ходили преди.

Ако искате наистина екзотично пътешествие, се отбийте и до Кейп Таун – невероятният град разположен на полуостров Кап в Южна Африка, известен с винопроизводителните си околности, невероятната смесица на нидерландска и британска култура и език, както и близостта си до Нос Добра Надежда, отправна точка за наблюдение на китове, тюлени и едни от най-малките пингвини в света в градчето Боудърс.

Няма нужда от виза, която предварително да се изважда. Престоят до 90 дни е възможен с български паспорт без виза. Важно е да имате, обаче, поне 6 месеца валидност на паспорта от датата на влизане в страната.

За посещение на Сейшелите не е небоходимо да правите специфични ваксини.

Във връза с епидемичната обстановка, към момента са премахнати всички ограничения за влизане в страната (към 10.01.2023 г.).

Официалната валута е сейшелска рупия. 1 евро е приблизително малко над 14 рупии, а 1 щатски долар се равнява на около 13 рупии (към 10.01.2023 г.).

Какви пари да си носим?

Носете си евро или долари. Не е необходимо да обменяте в местна валута, за да пазарувате или да си заплащате сметките в ресторанти или магазини. Приемат се евро или долари, но е добре да имате дребни. Относно щатските долари, гледайте емисията да е по-нова, защото по-старите емисии ги гледат с недоверие.

Плаща ли се с карта?

Може да заплащате с карта в хотелите и ресторантите им, също и в търговските центрове в столицата Виктория.

Ако искате, обаче, да си купите нещо дребно като сувенир, да си вземете какао или местния ром Takamaka, разчитайте на кеша.

Имайте предвид, че банкомати на острова почти няма, освен в столицата Виктория или в курорта Бо Валон Бийч.

Колко струва вечеря навън?

Обяд или вечеря извън хотелския комплекс, в някое от заведенията на района на Eden Island Marina в столицата, може да струва около 50 евро на човек или повече. В по-малките градчета на островите, обяд или вечеря биха стрували наполовина.

Напрежението на Сейшелите е 240 V, а накрайниците са като британските – тип G.

Интернет има и е добър като връзка в хотелите. В повечето общи зони може да е малко по-слаб, заради по-голямото потребление от повече хора едновременно, но в стаите обикновено ползвате отделен рутер и затова връзката е добра.

Ако излезете извън хотела, на повечете пристанища, във Виктория, на летището и други обществени места, може да ползвате безплатен интернет, но на плажовете или в природните паркове забравете за него. Ако ви трябва спешно на телефона, докато сте навън, хубаво е да знаете, че тарифите на нашите мобилни оператори са доста солени. Може да си купите и местна сим карта, която е валидна за 7 дни (това е и стандартния престой на островите) от местен мобилен оператор.

Пакетите започват от 50 SCR, но включват само 50 МВ. Ако искате поне 1.5 GB, сумата е около 300 SCR, което е около 20 евро. Картите могат да се презареждат, когато изразходвате първоначалния лимит.

Докато сте на Сейшелите не ви препоръчваме да събирате мидички или раковини. Някои от тях са дом на местен вид рачета, и по този начин нарушавате естествената им среда. Забранено е да се изнасят всякакви части от флора или фауна от страната, включително мъртви корали, камъчета, цветя и др.

Забранено е и да се хвърля боклук в природните паркове или резервати. Ако сте сред природата и няма кош за боклук наоколо, приберете боклука си и го изхвърлете на подходящите за това места в хотела, в който сте отседнали.

И последно, на Сейшелите не е прието да се правят слънчеви бани голи или по монокини. Ако бъдете забелязани, че се къпете голи, може да ви бъде написан акт и начислена глоба.

Безопасно ли е да се излиза навън сам/а?

Сейшелите са една от най-безопасните дестинации в Африка. Разбира се, трябва да сте внимателни, както навсякъде по света. Късно вечер и през нощта не е препоръчително да се разхождате сами, особено сами жени извън хотелските комплекси.

Безопасно ли е за деца?

Напълно безопасно е да пътувате с деца за почивка на Сейшелите.

Хотелите – и малки, и големи дават отстъпки за настаняване на деца с двама възрастни, а и доста от тях предлагат различни атракции за малките приятели.

Като всяко друго място Сейшелите предлагат доста опции за прекарване на времето. Това, което ви препоръчваме, когато дойдете тук, е да обиколите поне трите по-големи острова: Махе, Пралин и Ла Диг. Ако имате желание и време, тогава не пропускайте и по-малките, но не по-малко интересни острови като Св. Пиер, Кузан и Кюрюз.

Махе е най-големият от островите, там е международното летище, на което ще кацнете, както и столицата Виктория. Градът е малък и приятен за разходка. Може да се похвали с часовникова кула, подобна на Биг Бен в Лондон, както и с местен пазар. Не на последно място са пристанището и изкуствения остров Идън. Последният е отводнена територия от океана и понастоящем тук се намират едни от най-луксозните ресторанти на острова, доста офиси, а така и един-два малки бизнес хотела. Мястото е страхотно, чисто и подредено, и предлага много вкусни изкушения за своите посетители. Препоръчителна спирка във Виктория.

Най-големият курорт на Махе е Бо Валон Бийч (Beau Vallon Beach), който се намира в северната част на острова, в доста голяма близост до Виктория. Бо Валон е типично курортно градче, в което има магазини, заведения, банкомати и т.н. Тук има няколко 3* и 4* хотела, които са подходящи за отсядане, ако искате по-икономичен вариант на почивка и ще обикаляте повече.

Задължително отидете до Пралин. Пралин е вторият по големина остров от архипелага и е известен с родното място на кокосовият орех с най- голяма ядка в света – Coco de Mer. Него, както и други ендемични видове птици и земноводни, можете да видите в естествена среда в природния парк Вайе дю Ме (Vallee de Mai), който се намира в централната част на острова.

Учените смятат, че това е едно от малкото останали места в света с непокътната природа. Затова много от тях идват на острова, за да изследват флората и фауната. Смята се също, че огромните костенурки, които могат все още да се видят тук, са наследници на едни от първите обитатели на нашата планета. Те са защитен вид и могат да се видят на почти всички по-малки острови да се разхождат достолепно с бавни и важни движения, все едно са царете на природата.

Друго задължително мероприятие от остров Пралин е посещението на трите малки островчета Кузан (Cousin), Кюрюз (Curieuse), и Св. Пиер (St. Pierre). Трите острова са природни резервати, а това, което можете да видите на тях са ендемични видове – различни представители на флората и фауната, както и можете да правите шнорхелинг на остров Св. Пиер.

Обикновено с вас по време на екскурзията до трите острова пътува орнитолог и/или учен, който разказва за местните птици и животни, които ще срещнете по време на посещението си. Св. Пиер заедно с Пралин е един от двата острова, на които са открити за пръв път палмите на Coco de Mer.

За любителите на хубавите плажове, остров Пралин е правилното място – има изобилие от такива. Ето и някои от най-красивите: Anse Lazio, Grand Anse, Anse Georgette. Може да отидете и до плажа Cote D’Or , който се намира в източната част на острова.

Най-малкият от трите главни острова на архипелага Ла Диг е също задължителен за посещение по време на престоя ви на Сейшелите. Ако не сте решили да отседнете на острова, тогава най-бързо и удобно да стигнете до него е с ферибот от пристанището на Пралин (продължителност на пътуването около 15 мин). Островът е провъзгласен за био резерват и на него е забранено използването на превозни средства, които замърсяват въздуха. Поради тази причина, основното превозно средство там са велосипедите.

Ето и кои са плажовете тук, които препоръчваме да пробвате: Anse severе, Anse Gaulettes, Anse Fourmis, Grand Anse, Petite Anse, Anse Coco , Anse Source d’Argent (това е този от всички снимки и картички на Сейшелите с големите гранитни камъни на белия плаж). Ако отидете самостоятелно, на пристигане можете да си вземете карта на острова от пристанището и да прецените в коя посока да тръгнете с велосипеда. Като цяло разстоянията там не са големи и между плажовете можете да се придвижите бързо и удобно с колело. В случая на организиран тур, ще ви заведат до поне три от горепосочените, като ще прекарате по няколко часа на всеки от тях, преди да се върнете на пристанището за обратния ферибот.